« Kskm

Schaken: de ultieme denksport

Schaken is niet zomaar een bordspel, schaken is een sport. Een denksport met vele voordelen. Want hoewel het schaakspel al duizenden jaren oud is, kunnen we er als mensen nog flink van leren. In dit artikel staan we stil bij het effect wat schaken heeft op het menselijke brein en de voordelen die het met zich meebrengt.

We beginnen echter met een korte geschiedenis. Hoewel het exacte jaartal gissen is, is wel duidelijk dat ongeveer 1.500 jaar geleden voor het eerst geschaakt werd in India. Destijds ging het echter om een variant van het huidige spel (Chaturanga). In de loop der tijd zijn de regels wel iets aangepast.

Schaken en het brein

Weleens gehoord van de uitdrukking 'iemand schaakmat zetten'? Het betekent dat je ervoor zorgt dat iemand geen uitweg meer heeft. En dat is nu precies het doel van dit tactische oorloggspel: de tegenstander met de rug tegen de muur zetten. Figuurlijk uiteraard.

In schaken voer je op een bord met 64 gekleurde vlakken een tactische strijd uit met je opponent. De soldaten van dienst zijn pionnen, torens, paarden, lopers, dames en koningen die op verschillende manier over het speelveld kunnen lopen. Ze kunnen elkaar ook 'slaan', waarna de geslagene van het bord verdwijnt. De oorlog zelf is afgelopen zodra de koning (de aanvoerder van de legermacht) schaakmat is gezet.

Aangezien er gedurende het schaakspel gigantisch veel zetten mogelijk zijn, kan schaken behoorlijk complex zijn. Je moet immers niet een, maar liefst meerdere stappen vooruit denken om jouw tegenstander ook daadwerkelijk geen uitweg meer te bieden. Het loont dus om je hersenen in topvorm te houden. Dat kan met allerlei oefeningen voor het brein, al is het een stuk effectiever om gewoon veel te spelen. Al doende leert men denken als een volleerd grootmeester.

Wat leren we van schaken?

Een mensenleven is feitelijk een aaneenschakeling van beslissingen. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die schaken veel beter presteren op school. Vooral op het gebied van ruimtelijk inzicht, problemen oplossen, logisch nadenken en rekenen. Niet geheel toevallig allemaal sleutelbegrippen in de schaaksport.

Omdat kinderen bij schaken ook keer op keer worden geconfronteerd met het maken van nieuwe en complexe beslissingen, leert het ze ook beter analyseren, hun impulsiviteit te verminderen en ontwikkelt ze ook meer verantwoordelijkheid.

Schaken heeft ook op latere leeftijd een positief effect op het brein. Want hoewel er (nog) niet genoeg onderzoek is gedaan om te kunnen concluderen dat schaken de oorzaak is van het verminderen en/of het helemaal uitsluiten van alzheimer, is wetenschappelijk wel aangetoond dat actief gebruik van de hersenen de kans op een dergelijke ziekte flink vermindert.

Concluderend kunnen we dan ook stellen dat schaken veel meer is dan slechts een leuk tijdverdrijf met wat houten stukken en een prachtig geruit bord. Het vereist behoorlijk wat denkvermogen en kan derhalve gezien worden als een denksport. Iets totaal anders dan een doorsnee bord- of kansspel waar de geluksfactor cruciaal is. Wil je meer weten over online kansspelen? Klik hier!

19 Jul 2020